1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Doktora küfür edene 6 bin lira ceza

Doktora küfür edene 6 bin lira ceza

Ankara İl Sağlık Müdürlüğünün yaptığı açıklamaya göre, sağlık personeline sözlü ve fiili saldırılardan dolayı açılan 4 dava sonuçlandı.

A+A-

Ankara İl Sağlık Müdürlüğünün "SağlıkÇalışanlarına Şiddete Ceza" konularıyla ilgili yaptığı açıklama

Hukuki yardım verilen şiddet mağduru sağlıkçalışanlarının sonuçlanan davaları

1-Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesinde doktor sağlık çalışanına sözel şiddet "görevli memura hakaret" ile ilgili açılan dava sonuçlanmıştır.

Şiddet olayı Temmuz 2012 tarihinde Balgat Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde yaşanmıştır. Hasta R.A tedavi olmak için ilgili Merkeze gitmiştir. Diş hekimi sağlık çalışanına muayene olmak istediğini ifade etmiş, diş hekimi randevusuz muayene yapamayacağını, dişine kanal tedavisi gerektiğini söylediğinde buna sinirlenen hasta R.A diş hekiminin elinden barkodu alarak yırmış ve hekime hitaben "dangalak, geri zekâlı" diyerek hakarette bulunmuştur.

Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen duruşmalardan sonra, hasta R.A'nın 6 080.-TL ADLİ PARA CEZASI ile cezalandırılmasına karar verilmiştir. R.A'nın geçmişteki hali gözetilerek verilen ceza hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kapsamında ertelenerek, 5 yıl süreyle denetimde tutulması, bir suç işlerse bu cezayı ödemesi kararı alınmıştır.

2- Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesinde doktor sağlık çalışanına sözel şiddet "görevli memura hakaret" ile ilgili açılan dava sonuçlanmıştır.

Şiddet olayı Haziran 2012 tarihinde Ankara Eğitim Araştırma Hastanesinde yaşanmıştır. Hasta yakının F.Ç saat 12:15 sıralarında, çocuğunu muayene ettirmek için KBB Polikliniğine gitmiştir. Doktor sağlık çalışanı aciliyet olmaması nedeniyle, muayene saatinin bittiğini, öğleden sonra 13:30 da muayeneye devam edeceğini, şu anda laboratuar sonuçlarına baktığını söylemiştir. Bunun üzerine F.Ç.' nin doktora hitaben "bakacaksın" dediği, doktorun sonuçlara baktığını, hastasına bakamayacağını söylemesi üzerine "Allah belanızı versin. Okumuşsunuz ama adam olamamışsınız, v.b) diye hakaret bulunduğu beyan edilmiştir.

Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen duruşmalardan sonra, hasta yakını F.Ç'nin 6 080.-TL ADLİ PARA CEZASI ile cezalandırılmasına karar verilmiştir. R.A'nın geçmişteki hali gözetilerek verilen ceza hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kapsamında ertelenerek, 5 yıl süreyle denetimde tutulması, bir suç işlerse bu cezayı ödemesi kararı alınmıştır.

3- Ankara 6. Sulh Ceza Mahkemesinde doktor, hemşire sağlık çalışanına sözel şiddet "görevli memura hakaret" ile ilgili açılan dava sonuçlanmıştır.

Şiddet olayı Ağustos 2012 tarihinde Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesinde yaşanmıştır. Hasta yakının U.Ç eşini muayene ettirmek için Kadın Doğum Polikliniğine gitmiştir. U.Ç. muayene sırasının eşinde olduğunu söyleyerek doktor ile tartıştığı poliklinikte yüksek sesle bağırarak "içerideki doktoru sinkaf etmek lazım" şeklinde sözle görevi başındaki doktora hakarette bulunduğu hemşire ikaz edince hemşirenin yakasını tutmak suretiyle şiddette bulunduğu beyan edilmiştir.

Ankara 6. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen duruşmalardan sonra, hasta yakını U.Ç.'nin 4240.-TL ADLİ PARA CEZASI ile cezalandırılmasına karar verilmiştir. U.Ç.'nin geçmişteki hali gözetilerek verilen ceza hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kapsamında ertelenerek, 5 yıl süreyle denetimde tutulması, bir suç işlerse bu cezayı ödemesi kararı alınmıştır.

4- Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesinde sağlık teknisyeni sağlık çalışanına sözel şiddet "görevli memura hakaret,görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme" ile ilgili açılan dava sonuçlanmıştır.

Şiddet olayı Temmuz 2012 tarihinde 112 Acil Yardım ambulansında yaşanmıştır. Hasta S.K.'yı almak için olay mahalline gidildiğinde hastanın alkolü olduğu görülmüştür, hastanın tedaviyi reddetmesi üzerine sağlık personellerinin ikna ve çabası ile hasta ambulansa binmeyi kabule etmiştir. Kısa bir süre sonra hasta S.K. ambulanstan inmek istemiş, görevli personelin hastaneye gidilmesi ve tedavi olunması hususunda çaba sarf ettiği anda hasta bağlı bulunduğu sedyeden defirilatör cihazının kablosundan tutarak kalkmaya çalışmış, bu esnada cihazın kablosuna ve sedyenin birkaç yerine zarar verdikten sonra ayağa kalkarak Acil Tıp Teknisyeni görevli sağlık çalışanına küfürle hakaret etmiş ve tekme ile saldırmak suretiyle şiddette bulunmuştur.

Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmalardan sonra, hasta S.K..'nın kamu malına zarar verme suçundan beraatine, kasten yaralama suçundan 3000.-TL ADLİ PARA CEZASI ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.Kamu görevlisine hakaret suçundan 10 AY HAPİS Cezası ile cezalandırılmasına R.A'nın geçmişteki hali gözetilerek verilen ceza hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kapsamında ertelenerek, 5 yıl süreyle denetimde tutulması, bir suç işlerse bu cezanın uygulanması kararı alınmıştır.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.