1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. “Doğa ile uzlaşalım, mutabakat sağlayalım barışalım”

“Doğa ile uzlaşalım, mutabakat sağlayalım barışalım”

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Merkezi yaptığı basın açıklamasında; bu yıl Hem 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla, hem de 1 Eylül Dünya Barış günü için bir dizi faaliyete imza atacaklarını kaydettiler.

A+A-

ÇEVRE VE TÜKETECİ HAKLARINI KORUMA DERNEĞİ

(ÇETKODER) GENEL MERKEZİ

 

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Merkezi bu yıl Hem 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla, hem de 1 Eylül Dünya Barış günü için bir dizi faaliyete imza atacaklarını kaydettiler.

“Gelin Doğa ile uzlaşalım, mutabakat sağlayalım barışalım”

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Merkezi Bu yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı ile 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla bugünden itibaren bir dizi çalışma ve etkinlik başlattı. Bu arada Yurt geneli vatandaşlarımıza ve kurum kuruluşlara önemli bir çağrıda bulundu.

DOĞAYI ACIMASIZ KATLEDİYORUZ

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı iktisatçı Mustafa Göktaş “Doğayı acımasızca ve hunharca katlediyoruz. Adeta talan ediyoruz. Topyekûn bu işi yapıyoruz. Yapanlara seyirci kalıyoruz. Ses çıkartanlara, karşı duranlara kötü muamele yapıyoruz. Bakın doğa er geç kendinden alınanı geri alacaktır. O şekil, yâda bu şekil, geri alacaktır. Ormanları acımasızca yakıyoruz. Talanına göz yumuyoruz. Denizleri doldurup kıyıyı işgal ediyoruz. Talan ediyoruz ve olaylara göz yumuyoruz. Sazlıkların içine ev yapıyor, bina inşa ediyoruz. Derelerin çayların kenarlarına içlerine inşaat izni veriyoruz. Oysaki buraların gerçek sahibi doğada yaşayan canlılar; Hayvanlar, Kuşlar, Kediler, Köpekler… Saymakla bitiremeyiz. Sadece biz insanların değil. Onlarında yaşama hakkı var. Ve biz yaşama haklarını hor ve bilinçsiz kullanım ile ellerinden alıyoruz. Bakın orman yangınlarının en büyük mağduru orada yaşayan hayvanlar. Kuşlar, köpekler, tırtıllar, sincaplar, tavşanlar, aklınıza gelecek tüm hayvanlar mağdur oldular. Sesleri çıkıyor mu? Hayır. Kim için, neden ve niçin mağdur ediliyorlar? Rant uğruna, birilerinin çıkarı uğruna yok ediliyorlar. Oysa geleceğimiz yok ediliyor. Orman demek, yeşil bitki örtüsü demek... Yeşil bitki örtüsü demek, ağaç demek, sazlık demek, çayır çimen demek… Bunların hepsi gerçek yaşam demek... Yaşama sahip çıkmıyoruz. Adeta yaşamı yok ediyoruz” dedi.

DOĞANIN YAŞAMA HAKKINI ELİNDEN ALMAYIN

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı iktisatçı Mustafa Göktaş, “Doğanın bilinçsizce ve şuursuzca yok edilmesinden dolayı Hayvanlar yurtsuz barksız kaldılar. Onların yaşama hakkını ellerinden acımasızca alıyoruz. Sonrasında şehre iniyorlar ve bu sefer onları birde kentlere yakışmıyor diye itlaf ediyoruz, yok ediyoruz. Bunlar doğru işler değil. Ve kendi elimizle geleceğimizi yok ediyoruz. Biz onların yaşama hakkını ellerinden acımasızca alınca bilmiyoruz ki, gelecekteki yaşamımızı yok ediyoruz. Onların yokluğu bizim gelecekteki yaşamımıza yok edecektir bilesiniz. Tabiattaki her canlının bir sebebi var. Yaşamının gerekçesi var. Hiç düşünmeden onları ve yaşam alanlarını yok ediyoruz” dedi.

YANAN ORMANLARIMIZ DEĞİL GELECEĞİMİZ

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı iktisatçı Mustafa Göktaş, “Her yıl tekrarlanan bir oyun var. Orman yangını. Dün yandı, bugün yanıyor, yarında yanacak merak etmeyin. Çünkü bu işten geçinenler var, rant elde edenler var, gözünü para hırsı bürümüş aramızda bir çok bencil var. Cayır cayır yakıyorlar ve hiç acımıyorlar. Yanan aslında Ormanlarımız ağaçlarımız değil. Gelecekteki yaşamımız. Hayatımız yanıyor. Orman demek, su demek, tertemiz oksijen demek, hayat demek… Niye son zamanlarda bu kadar kuraklık çekiyoruz? Neden bu kadar aşırı sıcaklar yaşıyoruz? Bunları adam gibi düşünecek ve sorgulayacağız. Etrafımızda bir tane yeşil alan kalmadı. Her tarafımız beton yığını halinde. Bina, inşaat, tesis, ucube görüntülü yapılar ile dolu. Çevre ile ekoloji ile yakından uzaktan ilgisi olmayan, etrafında bir iki göstermelik yeşillik olan yerleşim alanları meydana getirilldi. Zaten sıcak. Betonların, binaların ısınması ile yansıyan sıcakla beraber, sıcaklık gölgede bile artıyor. Ağaçlar, yeşil alanlar yok ediliyor, yağmur gelmiyor. Allahın yağmur vereceği, yarattığı ağacı niye kesiyorsun, yakıyorsun, yok ediyorsun… Sen mi verdin ona o canı? Nasıl alıyorsun? Talan ederek, yok ederek, bu dünyada madden yolunu buluyorsun (!) Aslında belanı buluyorsun. Bugün sen çıkar hırsı ile belki bir zaman yaşayacaksın ama gelecekte geride bıraktığın neslin azap çekecek, içecek suyu bulamayacak, gölgesinde barınacak ağacı, yeşil bitki örtüsünü bulamayacak. Farkında değilsin” dedi.

DOĞA İLE UZLAŞALIM , MUTABAKAT SAĞLAYALIM, BARIŞALIM….

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı iktisatçı Mustafa Göktaş, “Bakın önümüzde çok önemli iki gün var. Birisi 30 Ağustos Zafer Bayramı Diğeri 1 Eylül Dünya Barış günü. Gelin bu iki günü yaşam adına, doğa adına, yanan giden ormanlarımız adına, tüm canlılar adına bu yıl birleştirip, Doğa ile uzlaşmak,  mutabakat sağlamak ve barışmak adına, Ağaçlandırma yapalım. Yeşillendirme yapalım. Göstermelik ağaçlar değil. Yanan ormanları yeniden yeşillendirelim. Ülke geneli boş olan her araziye ağaç dikelim, çevremizi, dağlarımızı, ovalarımızı yeniden yeşertelim. Ağacımıza, toprağımıza, akarsuyumuza sahip çıkalım” dedi.

YURT GENELİ 10 BİN FİDAN DİKMEYE KARARLIYIZ

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı iktisatçı Mustafa Göktaş,  “Biz bu bağlamda kendi imkân ve olanaklarımızla yurt geneli ağaçlandırmaya katılım yapacağız ve 10 bin çam fidesini toprak ile buluşturacağız. Bunun için çalışma başlattık. Gönüllülerimiz ile el ele verip harekete geçiyoruz. Tüm insanlarımıza sesleniyorum. Onlarda evlerinin önüne, boş bulduğu araziye, ormana bir çam fidesi diksin. Bu milli bir görev olduğu kadar, yaşamsal bir gerektir. Öte yandan 30 Ağustos bizim milli günümüz ve hayatımızda yeri büyük. Gerek 30 Ağustos nedeniyle Gerekse 1 Eylül Dünya Barış günü ile ilgili bir dizi faaliyet ve çalışma da yapacağız. Etkinliklerimizi yazımızın altında aşağıda aktarıyoruz. Bu duygu ve düşünceler ile 30 Ağustos zafer bayramımızı ve 1 Eylül Dünya Barış günümüzü kutluyor, saygılar sunuyorum” dedi.

 

30 Ağustos 2013 günü ve 1 Eylül Dünya Barış Günü Yurt geneli etkinliklerimiz :

-28 Ağustos 2013 Günü İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Antalya, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep şehitliklerinde gönüllülerimizle el ele vererek çevre temizliği gerçekleştireceğiz.

- 29 Ağustos 2013 Günü Mersin, Osmaniye, Kahraman Maraş illerinde tespit ettiğimiz fakir ve dar gelirli halkımızın çocuklarının okuduğu kırsal alandaki 20 okula eğitim ve öğretim açısından araç/gereç/malzeme yardımı yapacağız.

- 30 Ağustos 2013 günü Akşam Namazına müteakip 81 il merkezinde Şehitlerimiz ruhuna Mevlit okutacağız. 81 ilde Tüm şehitlerimiz ve Gazilerimiz adına Her il merkezinde günün anlam ve önemine binaen bir adet çam fidesini, bir adet sedir ağacını toprakla buluşturacağız.

- 31 Ağustos 2013 günü Mersin de üyelerimizin katılım yapacağı, halka açık olan “30 Ağustos Zafer Bayramının Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için önemi” konulu konferans yapılacaktır.

- 1 Eylül 2013 günü Dünya Barış günü dolayısıyla Mersin’de üyelerimizin katılım yapacağı, halka açık olan “Herkese Barış- Sevgi- Saygı” konulu sempozyum düzenlenecek. Aynı gün Suriye ve Mısır’da yaşanan insanlık dışı uygulamalar telin edilecektir.

- 2- 10 Eylül 2013 günleri içinde ise Yurt geneli yeşillendirme, ağaçlandırma çalışmalarımız devam edecek, doğal alanların korunması ve akarsularımızın korunması ile ilgili panel, konferanslar düzenlenecektir.

 

 

DİKKAT!...

ÇETKODER GENEL MERKEZİ YAZIŞMA İÇİN: [email protected]

ÇETKODER BASIN’A BİLGİ VE DUYURU GOOGLE GRUBU:

http://groups.google.com.tr/group/cetkoder

MESAİ SAATLERİ İÇİNDE İLİTEŞİM VE

HUKUKİ YARDIM HİZMETLERİ İÇİN:  0.535.475 70 06

GENEL BAŞKAN MUSTAFA GÖKTAŞ: 0.532. 282 29 91

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.