1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Damızlık düve yetiştirenlere yüzde 50 hibe desteği

Damızlık düve yetiştirenlere yüzde 50 hibe desteği

Yeni kurulacak 500 baş düve kapasitesine sahip işletmeler, inşaat,hayvan alımı,makine ve ekipman alımında hibe desteğinden faydalanabilecek.

A+A-

Bakanlar Kurulu Kararı ile damızlık düve yetiştirenlere yüzde 50 oranında hibe desteği sağlanacak. Resmi Gazete'nin 3 Ağustos 2016 tarihli sayısında yayınlanan karara göre, en az 500 baş kapasiteye sahip yeni kurulacak veya mevcut işletmelerini 500 baş kapasiteye çıkaracak olanlara inşaat,hayvan alımı,makine ve ekipman alımında yüzde 50 oranında hibe desteği sağlanacak.

Bakanlar Kurulu Kararı'nda hibe desteği verilecek yatırımların kapsamı şöyle ifade ediliyor: "Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye, TÜRKVET sistemine en az 3 yıl kayıtlı aktif sığır işletmesi olan gerçek ve tüzel kişi üreticilerin, bireysel veya bir arada yapacakları, 500 baş kapasiteye sahip, projeli sütçü, etçi veya kombine saf ırk damızlık düve üretimi ve ticari gebe düve satışı için sağlık sertifikasına sahip yeni işletme kurulması veya mevcut işletmelerin kapasitelerinin 500 baş üzeri olacak şekilde artırılması ve bu işletmelerin rehabilitasyon yatırımlarını kapsar."

Uygulanacak illeri bakanlık açıklayacak

Damızlık düve yetiştiriciliği yapan büyükbaş hayvancılık işletmelerinin kurulması, ülkenin ihtiyaç duyduğu damızlık gebe düvelerin yurt içinden karşılanması, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması, sermayenin ülke içerisinde kalmasını sağlayacak yatırımların desteklenmesini amaçlayan hibe desteği 2016-2018 döneminde uygulanacak.Hibe desteğinin hangi illerde uygulanacağını Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı belirleyerek açıklayacak.

Hibe verilecek yatırım konuları

Hibe desteği 3 temel konuyu kapsıyor.İnşaat,hayvan alımı,makine ve ekipman alımı. Her üç konuda da yüzde 50 oranında hibe desteği verilecek. Buna göre, kurulacak yeni işletmeninin inşaat yatırımının yüzde 50'sine hibe desteği sağlanacak. Mevcut işletmelerin ise kapasite artırımı ve rehabilitasyonun yine yüzde 50'si hibe olarak karşılanacak.Hayvan alımı kapsamında ise damızlık dişi buzağı alımına yüzde 50 hibe verilecek.Makine alet ve ekipman alımında ise yatırımcının alacağı yem karma makinesi ve gübre sıyırıcı alım bedelinin yarısı hibe ile desteklenecek.

Destekten yararlanma koşulları

1- Gerçek veya tüzel kişilerce kurulacak işletmeler, uygulanacak hibe desteğinden bir kez yararlandırılacak.

2- Yatırım tutarının desteklemeye esas üst sınırı Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenerek açıklanacak.

3- Yatırım tutarının üst sınırım aşan kısmı ise, aynî veya nakdi katkı olarak yatırımcının öz sermayesi ile karşılanacak. 

4- Her bir proje sahibi sadece bir projesi için hibe desteğinden yararlanabilecek.

5- Hibe desteğinden, projesi onaylanan ve projesinde belirtilen süre içinde yatırımını tamamlayanlar yararlanacak.

6- Yatırımın tamamlanamaması halinde, ek süre verilmesine İl Proje Değerlendirme Komisyonunun uygun görüşü doğrultusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkili olacak.

7- Desteklemeden yararlanacak yeni yatırım projelerinde inşaat yapımı, hayvan alımı ile makine alet ve ekipman alımı olarak belirlenen üç yatırımın da yer alması gerekiyor. Yani sadece hayvan alımı veya sadece inşaat yatırımı ile hibe alınamayacak.Ancak rehabilitasyon ve kapasite artırımı için, Bakanlıkça belirlenen şartları taşımak kaydıyla, yatırım konularından en az birini ihtiva eden bir proje ile başvurularak destekten yararlanılabilir.

8- Hibe desteklemelerinden kamu kurum ve kuruluşları ile bunların ortaklıkları yararlanamayacak.

9- Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının aynı konudaki faiz ve hibe desteği niteliğindeki desteklerinden faydalanan yatırımcılara bu Karar kapsamında hibe alamayacak.

10- Hibe kullanacak yatırımcılardan, aynı konuda diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanan faiz ve hibe desteği niteliğindeki desteklerden yararlanmadıklarına, bu desteklerden yararlandıklarının tespiti halinde bu Karar kapsamındaki hibe desteğinin iptal edileceğini kabul ettiklerine dair taahhütname alınacak.

Dünya

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.