1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ/EĞİTİM

  3. Çatıya kurduğu rüzgar gülü ile faturayı yüzde 50 azalttı

Çatıya kurduğu rüzgar gülü ile faturayı yüzde 50 azalttı

Çankırı'da yaşayan memur emeklisi, evinin çatısına rüzgar gülü kullanarak kurduğu sistemle elektrik faturasını yüzde 50 azalttı.

A+A-

Yapraklı ilçesindeki tek katlı evinde eşi Emine (60) ile yaşayan Faruk Resul (67), "Mucit Faruk" olarak tanınıyor. Rüzgar gülünü türbin olarak kullanan Resul, evinin çatısına kurduğu sistemle enerji üreterek elektrik faturasını yarıya düşürdü.

Resul, 150 liralık elektrik faturasını düşürebilmek için çare aradığını, çocukluktan beri merak duyduğu rüzgar enerjisinden elektrik üretmeye karar verdiğini söyledi.

Resul, 5 aylık çalışmanın ardından evinin çatısına enerji üreten bir sistem kurduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Rüzgar gülüyle ürettiğim 12 voltluk enerjiyi aküyle 220 volta çıkararak evimde kullanmaya başladım. Bu enerjiyi evimin aydınlatması, bilgisayar ve televizyonda rahatlıkla kullanıyorum. Atölyede ise ilçe elektriğini kullanıyorum. Rüzgar gülünün maliyeti, yerli malzeme kullandığım için yaklaşık 2 bin 500 lirayı buldu. Kurduğum sistemle evimin elektrik ihtiyacının yüzde 50'sini karşılıyorum. Fatura da yarı yarıya azaldı."

İmkan sağlandığı takdirde daha fazla enerji üretebileceğini vurgulayan Resul, mahalleye yetecek kadar enerji sağlayabileceğini aktardı.

Babası da elektrik üretti

İlçede "Mucit Faruk" olarak çağrıldığını anlatan Resul, "İlçe halkının bakış açısı pozitif. Zaten teknoloji ve tamirle ilgili her konuda beni buluyorlar. Elimden geldiği kadar onlara faydalı olmaya çalışacağım" diye konuştu.

İlçede ilk elektriğin 1950'li yıllarda kendi evlerinde kullanıldığını savunan Resul, babasının da kendi imkanlarıyla elektrik ürettiğini söyledi.

Resul, babasının 100 plastik şişeyi keserek, sulu pil yaptığını ve 110 volt elektrik üretmeyi başardığını dile getirerek, "Bu elektrikle hem radyoyu çalıştırdı hem de oturduğumuz evin aydınlatmasını yaptı. 'Bu ışık nasıl yanıyor' diye merak edenler, bizim eve gelirlerdi" ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.