1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 'Burası kampüs mü Kandil mi?'

'Burası kampüs mü Kandil mi?'

Çakıroğlu cinayetine MHP’nin tepkisi sürüyor. MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş üniversite içinde açılan pankartları ve resimleri göstererek, "Burası kampüs mü Kandil mi" diye sordu.

A+A-

İZMİR'de, Ege Üniversitesi Kampüsü'nde, iki grup arasında çıkan ve Ülkü Ocakları'nın üniversite sorumlusu Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olayların ardından eğitime verilen üç günlük aranın bitmesinden önce sağduyu çağrısı geldi.

ACILI BABA, “TÜM ÖĞRENCİLER DİKKATLİ OLMALI, İNFİALE KAPILMAMALI"

İZMİR'de, Ege Üniversitesi Kampüsü'nde, iki grup arasında çıkan ve Ülkü Ocakları'nın üniversite sorumlusu Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olayların ardından eğitime verilen üç günlük aranın bitmesinden önce her kesimden sağduyu çağrısı geldi. Acılı baba Fuat Mahir Çakıroğlu, “Oğlumun ölümü, tüm çevrelerin ortak acısı oldu. Herkesi barışa sağduyuya çağırıyorum. Tüm öğrenciler dikkatli olmalı, infiale kapılmamalı" dedi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde formasyon dersleri alan iki farklı gruptaki öğrenciler arasında bir süredir devam eden sözlü tartışmalar, geçen cuma günü kavgaya dönüştü. Akşam saatlarinde okulda karşılaşan öğrenciler arasında, Edebiyat Fakültesi önündeki kafeteryada kavga çıktı. Kavgada, Ülkü Ocakları'nın Ege Üniversitesi sorumlusu olan Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun yanı sıra karşı gruptaki N.S. (Nurullah Semo) ve yine her iki gruptan 6 öğrenci daha yaralandı. Bacağına isabet eden bıçak darbesiyle aort damarı kesildiği için hayatını kaybeden Çakıroğlu, son yolculuğuna uğurlandı. Bu arada olaylara karıştıkları gerekçesiyle adliyeye gönderilen öğrencilerden N.S. tutuklandı. Diğer 6 öğrenci ise, denetimli serbestlik yasası kapsamında serbest bırakıldı.

EĞİTİM TEKRAR BAŞLAYACAK

Bu arada olayın ardından, Ege Üniversitesi Senatosu, gerilimin büyümemesi için, geçen pazartesi günüden itibaren eğitime üç gün ara verme kararı aldı. Yarın (26 Şubat Perşembe) tekrar başlayacak olan eğitim öncesinde, Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun babasından, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'a, HDP İl Başkanı Cavit Uğur'a kadar öğrencilere sağduyu çağrısı yapıldı.

"BEN BUNLARI YAŞADIM, 12 EYLÜL ÇOCUĞUYUM"

Oğlunun cenaze töreninin ardından “Ben CHP'liyim. Oğlum MHP'li. Suç mu bu" diye konuşan baba Fuat Mahir Çakıroğlu, eğitim başlamadan önce sağduyu çağrısını bir kez daha yineledi. Gerilimin artmaması için ülkü ocaklarıyla yaptıkları görüşme sonrasında taziye çadırının kalkmasını sağladıklarını anlatan baba Çakıroğlu, “Oğlumun ölümü, şu veya bu partinin ötesine geçti. Partiler üstü biri acı oldu. Oğlum acısıyla sembol oldu. Herkesin acısı oldu. Çünkü gencecik bir yavru gitti. İnsanların barış içinde olması lazım. Sakin olması lazım. Barış çağrısı yapıyorum. Oğlumda bu acı başımıza geldi. Başkasında yaşanmasın. Yarın için herkesi sükunete davet ediyorum. Tepkisiz, kavgasız, dövüşsüz bir eğitim olsun. Tabi bunları söylüyorum ama faillerin de peşini bırakmayacağım. Yetkililerin de bırakmasını istemiyorum. Sorumlular bulunsun, en ağır cezayı alsınlar. Tüm öğrenciler dikkatli olmalı, infiale kapılmamalı" dedi. Kendisinin 12 Eylül çocuğu olduğunu da söyleyen Çakıroğlu, “Ben 1977 yılında liseden mezun oldum. 12 Eylül çocuğuyum. Lisede ben yaşadım bunları, gördüm. Herkes vatan için uğraşıyor ama teröristleri dışlıyorum burada. Ülküceler tuzağa düşmüyor. Gerek Devlet Bahçeli olsun, gerekse diğer yöneticiler, dört dörtlük duruş sergiliyorlar. Gerilim yaratmıyorlar ama biliyorum onların da canları oğlum için yanıyor" dedi. Acılı baba oğlu adına okul yaptırılmasını istediğini de dile getirdi.

VALİLİK, REKTÖRLÜK CAN GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNLEMLERİ ALMALI

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, eğitime üç gün ara verilen Ege Üniversitesi'nde tekrar eğitim başlayacağına göre hem Valiliğin hem de Rektörlüğün, okulda eğitime gidenlerinin can güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almış olmaları gerektiğini söyledi. Valilik ve Rektörlüğü uyardığını belirten Vural, “Üniversitedeki eğitim öğrenimi engelleyen, terör propagandası yapan yapılanmalara karşı gerekli önlemleri alarak bu konuda öğrenim güvenliğini, can güvenliğini sağlamaları gerekiyor. Öncelikle yapılması gereken budur. Bu bakımdan bu tedbiri almadan eğitimin başlaması, yeni gerilimlere yol açar, kirli pis bir tezgahın kurulmak istendiğini gösterir. Öğrenime gitmek isteyen ülkücü vatansever kardeşlerimizin can ve mal güvenliği korunmalıdır. Burada bir tarafta illegal bir yapılanma var, diğer tarafta da okula gidip okumak isteyenler var. Bu illegal yapılanmaya yönelik etkili mücadele lazım. Üniversitelerde çatışma istemiyoruz, gençlerimizin bir tuzağa düşmesini istemiyoruz. Bunun yeni bir oyunun parçası olduğunu biliyoruz. Özelliklede 7 Haziran seçimleri öncesinde bu gelirimi ve tezgahları kullanarak, bunun üzerinden siyaset devşirmek isteyenler var. Hükümeti uyarıyorum. Ülkücü öğrenci arkadaşlarımız da bu tuzağa düşmesinler. Bu arkadaşlarımız aklıselimle hareket edeceklerdir" dedi.

"ÖĞRENCİ ARKADAŞLARIMIZI UYARDIK"

HDP İzmir İl Başkanı Cavit Uğur ise, yaşam ve eğitim hakkının kutsal olduğunu söyleyip, “Öğrenci arkadaşlarımızı toplu olarak okula gitmemeleri, herhangi bir tartışma durumuna girmemeleri için uyardık. Üniversitelerde, herkesin can güvenliği ve öğrenim özgürlüğü sağlanmalı. Emniyetin dikkatli olması lazım. Herkes, sorumlu davranmalı. Önlemler alınmalı. Yaşama hakkı kutsaldır, öğrenim hakkıdır da öyle. Hocalı Katliamı'nın yıldönümü de var. Öğrenci arkadaşlarımız gerekirse de okula gitmesinler. Bu haftayı normalleştirmek lazım" dedi.

REKTÖRE İSTİFA ÇAĞRISI

Bu arada, yaşanan olayların ardından her iki kesim tarafından da eleştirilen Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz, herhangi bir açıklama yapmadı. Üniversite Senatosu'ndan sağduyu çağrısında bulunuldu. Bu arada kimliği belirsizi kişiler ise üzerinde Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'ın, üzerinde oynamalar yapılmış fotoğrafının bulunduğu panoları Bornova ilçesindeki bazı trafik ışıkları direklerine koydu. Rektör Yılmaz, afiş ile istifaya çağrıldı.


MHP'DEN "BURASI KAMPÜS MÜ KANDİL Mİ" SORUSU

İZMİR'de, Ege Üniversitesi Kampüsü'nde, Ülkü Ocakları üniversite sorumlusu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun öldürülmesine MHP’nin tepkisi sürüyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ardından MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş da Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’a istifa çağrısı yaptı. Karataş, üniversite içinde açılan pankartları ve resimleri göstererek, "Burası kampüs mü Kandil mi" dedi.

Ege Üniversitesi Kampüsü'nde, geçen cuma günü karşıt görüşlü iki grup arasında çıkan kavgada bıçaklanan Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Fırat Yılmaz Çakıroğlu hayatını kaybetti, iki gruptan toplam 7 kişi de yaralandı. Tedavilerinin ardından gözaltına alınıp adliyeye sevkedilen bu 7 kişiden N.S. tutuklandı, diğerleri denetimli serbestlik kapsamında serbest bırakıldı. MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş, yaşananların ardından partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’a istifa çağrısında bulundu. Karataş, şöyle konuştu:

“Fırat, verdiği soylu mücadeleyle sadece bizlerin değil, eğitim ve öğretim hakkı elinden alınmak istenen, geleceği ve umutları gasp edilmek istenen bütün Türk gençlerinin ufkunu aydınlatan ışık olmuştur. Onu yüreğimizdeki en güzel yere koyuyor ve haykırıyoruz. Bütün cümle alem bilmelidir ki bizler ne onu unutacağız ne de ona bunu yapanları affedeceğiz. Üniversitenin bazı fakülte binaları ve civarı bir takım kanunsuzlukların, eşkıyalıkların ve şuursuzlukların, bölücü emellerle faaliyette bulunduğu merkezlere dönüşmüştür. Bu güruh kendine hak gördüğü vahşeti tüm öğrencilerin öğrenim hakkını gasp etmekte kullanmakta, öğretim üyesinden personeline kadar herkese şiddet uygulayarak istediği yaptırma çabası içine girmekte ve zorbalığı bir yöntem olarak kullanmaktadır. Ege Üniversitesi’nde yıllardır devam eden asayişsizlik birçok kardeşimizin okulu bırakmasına, öğrenimine ara vermesine sebep olmuş ve olmaktadır."

"VAHŞETTEN SORUMLULAR"

MHP İzmir İl Başkanı Karataş, üniversite rektörü ve senatoyu eleştirerek, şu sözlerle istifa çağrısı yaptı:

“Şehit kardeşimiz durumu defalarca Rektörlüğe anlatmış. Yazılı şikayette bulunmuş, ancak dikkate alınmamış, vahşetin yaşanmasına seyirci kalınmıştır. Başta üniversite rektörü olmak üzere tüm kadrosu ve senatosu bu vahşetten birinci derecede sorumludur. Olayların farkında olmayan, boşu boşuna makam işgal eden bir rektör, gereğini yapmayan ekibi ve rektörün söz geçiremediği senatosu hiçbir önlem almayarak kardeşimizin katline seyirci kalmıştır. Üniversite yönetimi ve söz geçiremediği senatosu derhal istifa etmeli ve işgal ettikleri makamları terk etmelidirler. Ne yaparsanız yapın hangi taahhütlerde bulunursanız bulunun iki elimiz yakanızda olacaktır."

Tepkisini sürdüren MHP İl Başkanı Karataş, “Ben de soruyorum kendilerine, görüntülere bakıldığında burası kampüs mü PKK’nın bataklığı Kandil mi? Burada hangi evladımız sıhhatli eğitim görebilir. Rektör dahil yönetim bu işi yönetemiyor. Mevcut rektör senatoya söz geçiremiyor. Bir grup PKK’lıya teslim olmuş durumdalar. Bu şekilde mevcut üniversite yönetimi ve senato görevini nasıl yerine getirmiş oluyor? Bu hadisenin peşini bırakmayacağız. Sorumlular bedelini ödeyecek. Hukuki yönden elimizden gelen her şeyi ortaya koyacağız. Basiretsiz yönetimin orada kalmaması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

"BUNDAN SONRA YAŞANACAK KARGAŞANIN SORUMLUSU YÖNETİM VE EMNİYET OLUR"

Perşembe günü derslerin başlayacağı Ege Üniversitesi’nde yönetimin güvenliğin sağlanmasıyla ilgili Valilik ve Emniyet'ten destek istediğini belirten Karataş, "Öğrencilerin derslerine herhangi bir hadise yaşanmadan girebilmesi için tedbir alınması amacıyla destek istediler. Biz rektörle yaptığımız görüşmede görevi bırakması gerektiğini söyledik. Valilik ve Emniyet'ten, üniversite içinde sükunetin sağlanması için istenen destek kabul görmüş. Vali ve Emniyet Müdürü'yle uzun bir görüşme yaptık. Ders başlıyor. Öğrenciler derslerine girecek. Bundan sonra yaşanacak bir kargaşanın sorumlusu görevine devam eden rektör ve yönetim dışında emniyet müdürü de olacaktır" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.