1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bedellide detaylar kesinleşti! 25 gün askerlik var!

Bedellide detaylar kesinleşti! 25 gün askerlik var!

Bedelli askerlikle ilgili beklenen açıklama son dakika olarak geldi. Yaş ve bedel ile ilgili tartışmalara son noktayı AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan koydu.

A+A-

Detayları netleşmeye başlayan bedelli askerlikle ilgili açıklama yapan AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan on binlerce genç tarafından merakla beklenen bedelli askerlik için yaşın 25 ücretin ise 15 bin lira olacağını söyledi. Yeni gelecek olan bedelli askerlikten 31 Aralık 1993’ten önce doğanların yararlanabileceği iddia edildi.

Turan, açıklamasında, “Bugün bedelli askerlikle ilgili, düzenleme plan bütçe komisyonunundaki torba yasaya konulacak. Bu hafta komisyon aşamaları biterse haftaya da Genel Kurulda görüşmeler nihayete erecektir. Bedelli askerlik düzenlemesinde, 25 yaş sınırı, 25 gün askerlik süresi ve 15 bin TL lira bedel öngörülüyor” dedi.

5.5 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR
Son rakamlara göre halen askerlik yoklamasına tabi, askerlik çağı gelmiş olan 585 bin 210, yoklama kaçağı 570 bin 422, bakaya 56 bin 947, firari 5 bin 772 kişi bulunuyor. 2 milyon 930 bin 279 kişi askerliğini öğrencilik dışında ertelemiş olan kişi sayısı. 1 milyon 885 bin 438 kişi de öğrenci olduğu için askerliğini tecil ettirmiş durumda. Halen silah altında 360 bin 869 er bulunuyor. 2019 yılında ise toplam silah altına alınacak er sayısı 345 bin 933 olarak planlanıyor. Rakamlara bakıldığında askerlikle ilişkisi olan kişi sayısı toplamı 5 milyon 448 bin 858 kişi.

KAÇ DOĞUMLULAR BEDELLİ ASKERLİKTEN FAYDALANACAK?
Bedelli askerlikte yaş sınırı 25 olarak açıklandı. Yaş sınırının 25 olmasıyla, kaç doğumluların bedelli askerlikten faydalanacağı da belli oldu. Yapılan düzenlemeye göre bedelli askerlikten 1 Ocak 1994 ve daha önce doğanlar faydalanabilecek.

1993 DOĞUMLULAR BEDELLİ ASKERLİK YAPABİLEKCEK Mİ?
Bedelli askerlik düzenlemesinde '1 Ocak 2019'dan itibaren 25 yaşından gün alanlar faydalanacak' ibaresi olursa, 1 Ocak 1994 doğumlular da bedelli askerlikten faydalanacak.

25 GÜN ASKERLİĞE TEPKİ VAR!
Bugün Meclis Komisyonu’na gelen torba yasaya eklenen bedelli askerlikle ilgili detaylar netleşti. Önümüzdeki haftaya kesin çıkması beklenen yasaya göre 25 yaşını dolduranlar 15 bin TL karşılığında 25 gün askerlik yapacak. Yaklaşık 1 milyon kişinin yararlanması beklenen bedelli askerlik yasasındaki 25 gün detayı ise yasayı bekleyen bir çok kişiyi isyan ettirdi. Yasa bu haliyle komisyondan geçerse bedelliden faydalanmak isteyenlerin işlerinden ayrılmaları gerekiyor. Yasal olarak yıllık iznini kullanıp askerlik yapmaları mümkün değil.

İşte sosyal medyaya yansıyan o paylaşımlardan bazıları:

- 25 Gün Askerlik komisyonda görüşülecek. Biz de komisyona müdahil olmaya gidiyoruz Ankara’ya… Bu 25 gün askerlik olmayacak…

- 25 gün kararı kaldırılmalıdır ! 25 gün kim işinden izin alabilir ki ? Zaten millet işini kaybetmemek için gitmek istemiyor ! 25 gün çoluğuna çocuğuna işine kim bakacak !

- 25 gün şartına karşıyım zaten 1 ay askere gitsem 4 ay daha giderim neyin kafası arkadaş bu düzeltin şu yasayı!!!!

- 15 bin zaten günümüz şartlarında az bir para, bir de o kadar insana masraf edeceksin 25 gün askere alıp. Akıl işi mi şimdi bu? Çıkarma daha iyi.

- Abi bu hükümet niye bir yerlerden devamlı arıza çıkarıyor anlamadım bir kerede istediğimiz olsun çok mu şey istiyoruz 1 ay askere giden insan 5 ay daha gider zaten anası babası hasta olanlar ne olacak?

- 15 bin olursa faydalanan kişi sayısı oldukça artacağı için bu adamları silah altına almak külfet olacaktır… Komisyonda veya genel kurulda o 25 günlük askerlik kısmını çıkarırlar

– Kardesim bu nasıl mantık adam 25 gün izin nasıl alıcak böyle bişey mi var bi iş yapıcaksınız elinize yüzünüze bulaştırmadan yapın şunu.

– Yaş uygun ücrette uygun fakat, Hem bedelli olup hemde 25 gün askerlik yapmak nedir? Bu karar kaldırılmalı.

– 25 gün askere gidecek olan 5,5 ay da gidebilir.25 gün şartı kabul edilemez.

– 15 bin vereceğim, üstüne 25 gün askere gidip işimden olacağım. Döndüğümde 15 bin vermiş bir işsiz olacağım öyle mi? Saçmalık

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.