1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Başpiskopos batan milyonlar yüzünden zor durumda kaldı

Başpiskopos batan milyonlar yüzünden zor durumda kaldı

KRİZ, Rumların en büyük ekonomik güçlerinden Kilise’yi de vurdu. Rum Başpiskopos Hrisostomos, Laiki Bank ile Kilise’nin bankası Hellenic Bank’ta 100 milyon Euro kaybetti. Kilisenin batırdığı milyonlar içinde kira gelirlerinin yanısıra bağışlar da bulunuyo

A+A-

 

AB’nin krize giren Kıbrıs Rum yönetimini kurtarma karşılığında Rumların en büyük 2 bankasındaki 100 bin Euro’nun üzerindeki hesapları ‘kara para’ oldukları gerekçesiyle tasfiye kararı alması, Rumların en büyük ekonomik güçlerinden Kilise’yi de vurdu. Rum Başpiskopos Hrisostomos, kapatılması kararı alınan Laiki Bank ile Kilise’nin bankası Hellenic Bank’ta 100 milyon Euro kaybetti. Kilisenin batırdığı milyonlar içinde kira gelirlerinin yanısıra bağışlar da bulunuyor. AB’nin kararının ardından Rum kamu şirketlerinin aldığı hasarlar da bir bir ortaya çıkıyor. Kilise gibi Rumların tek yükseköğrenim kurumu Kıbrıs Üniversitesi de tasfiye aşamasındaki Laiki Bank ile Cyprus Bank’taki hesaplarında 25 milyon Euro kaybetmesi bekleniyor.

ÖZEL SEKTÖR MAAŞ ÖDEMEYECEK

Krizin ve AB’nin çözüm yolunun olumsuz etkileri Rumların günlük hayatını da kilitledi. İşverenler ve Sanayiciler Birliği Başkan Yardımcı Konstantinos Hristofidis, bankaların kapalı kalması yüzünden şirketlerin ay başında çalışanlara maaş ödeyemeyeceğini açıkladı. Hristofidis, çalışanlarla “sabırlı olun” çağrısında bulundu.

UYANIKLAR 100 MİLYON UÇURDU

AB Merkez Bankası, Kıbrıs Rum Kesimi’nde bankaların 15 Mart’tan bu yana kapalı olmasına rağmen bazı uyanık mevduat sahiplerinin 100 milyon Euro’nun üzerinde para çektiklerini tespit etti. Merkez Bankası’nın merkezi Frankfurt’ta, Rum Kesimi’nde ATM’den çekilen paraların, Rum bankalarına “Acil Likidite Yardımı”ndan yapılan günlük nakit akışından çok az olduğu tespit edildi. Farkın nasıl oluştuğu için yapılan araştırmada, Rum bankalarının İngiltere’deki açık şubeleri ve yüzde 80’i Bank of Cyprus’un kontrolündeki Rus Uniastrum Bank’ın şubelerinden “insani yardım”, “ilaç satın alımı” ya da “uçak için yakıt ikmali” gibi gerekçelerle  100 milyon Euro para çekildiği belirlendi.

Rum Kesimi’nde yaşananlar

* Bir çok büyük şirket, ay başında maaş ödeyemeyeceğini ilan etti.

* Banka hesaplarının akıbetindeki belirsizlik, küçük esnafın da ödeme yapmasını imkansız hale getirdi.

* Rum halkı, elektrik, su, telefon gibi faturalarını ödeyemedi.

* Cep telefonu şirketlerinden sürekli borçları hatırlatan mesajlar geliyor.

* Memurların ay başında maaş alıp almayacağı belirsiz.

* Banka ATM’leri günlük çekim limitini 100 Euro’nun üzerine çıkarmıyor.

İlk isyan öğrencilerden

MALİ kriz ve AB’nin acı faturası, Rum halkını sokaklara döktü. Binlerce Rum öğrenci dün Rum parlamentosu önünde ellerinde AB ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’i sert bir dille eleştiren pankartlarla yürüdü. AB destek mekanizmasını oluşturan ve Rumlara acı reçeteyi hazırlayan AB Merkez Bankası, AB Komisyonu ve IMF öfkenin hedefi oldu. Öğrenciler Troyka adı verilen destek mekanizmasını ‘Go home’ yazılı pankartlarla protesto ederken, Almanya Başbakanı’nı ise ‘Hitler’ olmakla suçladı. gösterilere, kapanmasına karar verilen banka çalışanları da destek verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.