1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Başbakan'ın B Planı

Başbakan'ın B Planı

Anayasa çalışmalarında uzlaşmaya varılamayınca, AK Parti de B planını yürürlüğe koymaya karar verdi.

A+A-

Uzun süredir devam eden yeni anayasa çalışmalarında uzlaşmaya varılamayınca, AK Parti de B planını yürürlüğe koymaya karar verdi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek,CHP, MHP ve BDP liderleri ile son kez görüşecek ve ortak zemin aranacak. Bu mümkün olmazsa AKP, kendi Anayasa değişiklik teklifini TBMM Başkanlığına sunup ,330 oyu bulabilmek için de 4 eksik oyun peşine düşecek.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek 1,5 yıllık çalışmaların ardından uzlaşma komisyonu üyeleriyle son kez görüşecek ve muhtemelen komisyon çalışmaları sona erecek. Komisyon, AKP'nin Başkanlık sistemi önermesi nedeniyle bir çok maddede anlaşamadı. Anlaşılan maddeler ise zaten hiçbir pürüz olmayan bölümlerde oldu. Şu ana kadar 150 maddeyi müzakere eden komisyon, sadece 29 madde üzerinde tam mutabakat sağlayabildi.
 
330 OY PLANI
 
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına son verilmesi durumunda AK Parti, başkanlık sistemini içeren kendi teklifini Meclis'e getirecek ve uzlaşı arayacak. Ancak hem CHP'nin hem de MHP'nin AK Parti ile uzlaşarak anayasa yapma ihtimali çok zayıf görünüyor.
 
Bu durumda AK Parti BDP'nin kapısını çalacak. BDP, özellikle vatandaşlık tanımı ve özerklik gibi konuların Anayasa'da yer almasını, ilk üç maddede de değişiklikler istiyor. AKP içinde ise, BDP ile ortak Anayasa'ya yapma konusunda tereddütler bulunuyor.
 
Anayasa değişikliği için en az 330 oy gerekiyor. AKP'nin halen 326 milletvekili bulunuyor ve 4 oy eksiği var. AKP, eksik olan 4 oyu bağımsızlar ve BDP'den temin edip 330 oyu bulabilirse Anayasa değişikliğini referandum kapısını da açarak gerçekleştirmeyi deneyecek.
 
Ancak Anayasa değişikliklerinin TBMM'de 2 kez görüşülmesi, 175 maddeye yakın paketin tek tek ele alınması, muhalefetin engellemeleri ve 2014'deki Cumhurbaşkanlığı seçimine yaklaşık bir yıl kalması gibi nedenlerle, yeni Anayasa için zaman da daralmış bulunuyor. 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.