1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplandı

Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplandı

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı.

A+A-

Komisyonun son toplantısı olabileceği yorumlarıyla ilgili CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "Bu masa toplumsal meşruiyet bakımından, toplumsal uzlaşma bakımından Türkiye için tarihi önemi olan bir masa. Bu masa dağıtıldığı takdirde Türkiye 130-140 yıldan beri yakaladığı bu fırsatı heba etmiş olacak" dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı. Komisyon üyeleri, Meclis Ek Bina'da gerçekleştirilen toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, komisyona yeni bir şey getirmeyeceklerini belirterek, "Biz başından beri, belli bir kişiyi hedef alarak belli bir kişinin ikbalini, siyasi hedefleri esas alınarak bir Anayasa yapılamayacağını anlatıyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti için bir anayasa yapma sorumluluğu ve gayreti içindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm yurttaşlarını kucaklayacak, bu anlamda bir ortak paydayı yaratacak bir anayasa yapma gayreti ve sorumluluğu içindeyiz. Bu anlayışla görevimizi sürdürüyoruz. Bu anlamda bizim için değişen bir şey yok. Kamuoyunun takdirine sunmak isterim. Bu masa toplumsal meşruiyet bakımından, toplumsal uzlaşma bakımından Türkiye için tarihi önemi olan bir masa. Bu masa dağıtıldığı takdirde Türkiye 130-140 yıldan beri yakaladığı bu fırsatı heba etmiş olacak. Sivil toplumun emekleriyle oluşan, 22 çatı kuruluşun emekleriyle oluşan bu zemin heba edilmiş olacak. Bu aşamadan sonra da Anayasa yapımında meşruiyet krizi yaşanmaya başlanacaktır. Umarım, temenni ederim hiç bir siyasi parti buna yol açmaz" dedi.
 
Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in son 1 hafta içindeki söylem ve üslup değişikliğinin kendilerini kaygılandırdığını dile getiren Kart, AK Parti'nin, mesajlarını Meclis Başkanı üzerinden vermek istediği yönünde bir izlenim edindiklerini ifade etti. Kart, "Buna ihtimal vermek istemiyoruz. Burada Meclis Başkanı'nı dirayetli davranacağı, sorumlu ve sağduyulu davranacağı ümidimizi korumak istiyoruz. AK Parti bu masayı terk etmek istiyorsa bunu açıkça ifade etmeli. Biz devam etme irademizi ortaya koyacağız. Diğer partiler adına böyle bir değerlendirme yapmak istemem. Anayasa Uzlaşma Komisyonu iki şekilde sona erebilir. Ya bu komisyonun müşterek iradesiyle bu çalışmalar sona ermelidir. Şu an itibariyle bizim ve MHP'nin irade açıklaması var. Dolayısıyla bir komisyon iradesi olmayacak. Ya da gruplardan bir tanesi 'ben bu masadan çekiliyorum' dediği zaman zaten anayasa uzlaşma komisyonu misyonu bitmiş demektir. Komisyon bir fesih hale gelmiş demektir. Bunun dışında başka bir yol, yöntem söz konusu değildir" şeklinde konuştu.
 
AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya ise, "Masada konuşacaklarımızı erkenden konuşmak doğru mu? Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin meşhur beyitiyle cevap vereyim. Görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler. Güneş kendi ekseninde döner ve zamanı gelince batar. Müzakere sonrası iradesini ortaya çıkaracak bir erken konuşma müzakereye ve toplantıya saygısızlık olur" değerlendirmesinde bulundu.
 
İyimaya, Anayasa ihtiyacının hiçbir zaman gündemden düşmeyeceğini ve toplumsal talebin hiç bir zaman örtülemeyeceğini vurguladı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise şunları kaydetti:
 
"Meclis Başkanımızı bir dinleyelim, bir değerlendirme yapalım. Ondan sonra bir açıklama yapılır. Şu anda açıklama yapacak durumda değilim. Bizim 15 maddelik haritamızda komisyonun hangi hallerde son bulacağı yazılı ancak Meclis Başkanı bu komisyonun başkanlığını yürütüyor. Onun tavrı önemli. Son sözü o söyleyecek."
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.