1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Acı reçete komşuları

Acı reçete komşuları

AB ve IMF, iflasın eşiğindeki Kıbrıs Rum kesimine sert önlemler içeren müdahalelerde bulunurken, aynı anda Dünya Bankası da KKTC için 90 sayfalık bir acı reçete hazırladı.

A+A-

 

KIBRIS’ta Avrupa Birliği ve IMF’nin iflasın eşiğindeki Kıbrıs Rum yönetimine uyguladığı sert önlemlerden sonra şimdi de Dünya Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) için acı reçete hazırladı. Dünya Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) ekonomisinin sürdürülebilir bir seviyeye ulaşması için Türkiye’nin yıllardır üstü kapalı talep ettiği reformları 90 sayfalık ekonomik paket halinde KKTC hükümetinin önüne koydu. Rapor, memur sayısı ve maaşların yüksekliğinden, eğitim ve sağlık sektörlerine varıncaya kadar bir dizi acı önlem içeriyor. Dünya Bankası Başkan Yardımcısı’nın Philippe Le Houerou’nun imzasını taşıyan Kuzey Kıbrıs’la ilgili rapor, Dünya Bankası uzmanların 2 yıllık bir çalışması sonucu hazırlandı.

RUMLARLA AYNI ZAMANDA

AB’nin Kıbrıslı Türklerle ilgili mali yardım ve teknik destek çerçevesinde hazırlanan rapor, AB ve IMF’nin ekonomik krize giren Kıbrıs Rum yönetimine uyguladığı sert önlemlerle aynı zamana denk geldi. KKTC hükümetine sunulan 21 Aralık 2012 tarihli raporda, ekonominin Türkiye’nin yardımlarına bağımlı hale geldiği vurgulandı ve Kıbrıslı Türklerin kamu maliyesinde acil önlemler alması gerektiği teknik veriler ve tablolarla ortaya kondu. Dünya Bankası’nın, acil alınmasını tavsiye ettiği önlemler şöyle:

İŞTE ACI REÇETE

Memur sayısı ve maaşlar:
· 13’ncü maaş kaldırılsın
· Maaşlar dondurulsun
· Geçici personeller yüzde 20 azaltılsın
· Ek mesailer kademeli kaldırılsın
Sosyal güvenlik ve emeklilik 
· Emekli maaşları azaltılsın
· Emekli maaşı, kişinin çalışırken aldığı maaşın yüzde 20’si olsun.
· Emekli ikramiyeleri azaltılsın
· İkramiyelerin ödenmesi yıllara yayılsın.
· Sosyal yardımlar çok ve adil değil, fakirler yerine ihtiyacı olmayanlar alıyor.
Sağlık ve eğitim çok kötü
· Öğretmen sayısı çok fazla, azaltılsın
· Eğitim bütçesi sadece maaşlara yetiyor. 
· Öğretmenler az çalışıyor düzenlensin
· Doktorların mesai saatleri düzenlensin.
· Sağlık sistemi yatarak değil, ayaklı tedavi üzerine kurulsun.
· Yataklı sağlığa OECD ortalama-sının iki katı harcanıyor.

Rumların 13’üncü maaşları kalkıyor

BU arada, Rumların offshore bankacılık sistemini sona erdiren AB heyeti içindeki IMF, Güney Kıbrıs’a ikinci tasarruf memorandumu hazırladı. Buna göre, 2014’ten sonra memur maaşlarından kesinti yüzde 3’ten yüzde 5’e çıkartılacak, emeklilik yaşı artırılacak ve 13’üncü maaşlar kaldırılacak.

Rapor doğruları söylüyor kellemi ortaya koyarım

KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar Hürriyet’e raporu değerlendirdi ve “Doğruları göz önüne seren ciddi bir çalışma” dedi. KKTC’nin ayakları üzerinde durabilmesi için gerekli önlemleri almaya devam edeceklerini vurgulayan Tatar, kamuda yeni işe başlayanların kıdem tazminatı hakkını kaldırdığını söyledi ve “Sendikalar genel greve gitmeye hazırlanıyor. Geleceğimizi düşünerek kellemi ortaya koydum, acı kararlardan dönmeyeceğim. Dünya Bankası’nın da uyardığı gibi kamu maliyesini küçültmeliyiz” diye konuştu. Maliye Bakanı Tatar, 2013 yılı itibariyle işe yeni başlayacak olanların kıdem tazminatı alamayacağını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.